Tomi Vahekoski kertoi OK-talon riskirakenteista

Ylläpitäjä
no comments

Syyskokouksen yhteydessä 10.11.2021 kuntokartoittaja Tomi Vahekoski piti esitelmän aiheesta:
Omakotitalon riskirakenteet ja sisäilmaongelmat.

Kuntokartoitus tehdään myyntikohteesta talokaupan yhteydessä. Usein sitä sanotaan kaupankaatajaksi.
Kuitenkin myyjän kannalta on tärkeää, että kaikki kohteet käydään huolella läpi ja kaikki mahdolliset ongelmakohdat on raportissa kuvattu.
Näin vähennetään riskiä, että jälkeenpäin ilmenee asumisen myötä jokin jokin vika, jota yritetään saada myyjän syyksi.

Kokousväki seurasi tarkkaavaisesti mielenkiintoista esitystä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joitakin muistiinmerkittyjä asioita:

Jos ulkoverhoilu (laudoitus tai panelointi) on tehty ilman tuuletusrakoa, ulkomaalin pitää olla hengittävää, jokin Virtasen maalitehtaan tai Uula-tuotteen perinnemaaleista. Akrylaattimaali ei sovellu, ei myöskään Tikkurilan Vinha, jota mainostetaan että se pitää veden, mutta päästää vesihöyryn läpi.
Jos uusitaan ulkoverhoilu, on hyvä laittaa tuulensuojalevy ja mielellään kaksinkertaisena, saumat limittäen. Sitten koolaus niin, että rungon ja verhoilun taakse jää tuuletusrako.

Yhdeksässä kymmenestä talosta (9/10) talossa korvausilma on puutteelinen. Ilmaa kyllä poistetaan, mutta ei tiedetä mistä korvausilma tulee. Korvausilmaventtiilit seinissä ovat hyvä ratkaisu mieluummin mahdollisimman ylös katonrajaan.  On vaikea perustella, miksi pitää tehdä reikä seinään. Mittaukset kuitenkin osoittavat, että korvausilma tulee jostakin joka tapauksessa, parempi että se tulee hallitusti venttiilin kautta. Perinteinen, 50-100 euron termostaattiohjauksella varustettu venttiili usein riittää. Hirsiseinään reikä on syytä tehdä reikä timanttiporalla, palovaaran takia.
Jos asennetaan koneellinen ilmanvaihto, pitää höyrysulun olla täydellinen (muovitus), jottei korvausilmaa tule seinien ja eristeiden läpi tai revi hajuja rossipohjasta. Siis: jos höyrysulkua ei ole,  painovoimainen ilmanvaihto on ainoa mahdollinen.

Pesutilat ovat ongelmallisia.
Nykymääräysten mukaisen märkätilan tekninen käyttöikä on noin 30 vuotta. Vuoden 1999 jälkeen kylpyhuoneisiin on tullut asentaa RakMK/C2-määräysten mukainen vedeneristys. Ennen vedeneristeenä on käytetty lähinnä kosteussivelyä, jonka käyttöikä oli vain 10-15 vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki ennen vuotta 1999 rakennetut märkätilat ovat käytännössä elinkaarensa päässä.
Esimerkki: Vedeneristys voi toimia jos talossa asuu leskirouva, joka käy pikaisesti suihkussa pari kertaa viikossa. Mutta Js taloon muuttaa lapsiperhe, pesutilojen kosteusrasitus voi alkaa näkyä rakenteissa. Jos  kuntokartoituksessa lukee, että pesutilojen käyttöikä on lopussa, ostaja ei voi vedota virheeseen.

Kellarirakentaminen on ongelmallista. Jos anturan alapinta on kosteassa maassa, antura on kokonaan kostea ja kosteus siirtyy kapillaarisesti ylöspäin sokkeliin. Anturan alla pitäisi olla karkeata soraa, jonka läpi ei kosteus nouse.
Uudenkoiviston tonttipohja on hiekkaa, joka käytännössä on yhtä salaojaa, eli seisovasta vedestä ei ole ongelmaa.

Vanhemmat katot, joissa on käytetty asbestia, kuten Vartti-katto, pitää antaa asbestipurkuun erikoistuneen yrityksen tehtäväksi. Nämä purkutyöt ovat yllättävän edullisia, ei kannata ruveta itse tekemään. Vanhemmissa seinälaattaliimoissa on käytetty asbestia, pitää huomioida tämä myös. Asbesti on ongelmallista vain pölytessään, ei paikallaan.

Kivihiilitervaa eli kreosoottia käytettiin vielä 60-luvulla laatalle rakentaessa kosteuseristeenä. Haju on ongelma, kuin öljylämmityksen haju. Se on syöpävaarallista ja pitää kokonaan poistaa. Uudellakoivistolla ei ole paljonkaan harjoitettu laatalle rakentamista.

Viemäriputkistot saattavat olla uusimisen tarpeessa. PVC-muoviputket ovat ongelmallisia. PP-muovi kestää ikuisesti. Kuvaus kannattaa tilata paikalliselta liikkeeltä.
Käyttövesiputkien kunnon voi tarkistaa vesimittarista. Kun vettä ei käytetä, mittarissa ei pitäisi näkyä liikettä. Muutaman tipan vuoto näkyy heti mittarissa.

Tomi Vahekoski kertomassa faktoja ok-talon rakenteista ja peruskorjaamisesta ja voi tulla katsomaan paikalle, mikäli tarvetta ilmenee. Hänet tavoittaa tarvittaessa numerosta 040-5813281.

 

 

 

 

 

Categories:

About Ylläpitäjä